jueves, 7 de mayo de 2015


 A17, 7 de maig de 2015.

Esther Barrientos, Mireia Torras i Marina Amalrich

Hemeroteques de diaris, bases de dades de cinema, Flickr.

1.a. Compara el sistema de cerca de les hemeroteques de dos diaris (entenem per hemeroteca tant el buscador del diari com la secció anomenada “hemeroteca” si en té): un dels diaris ha de ser La Vanguardia i l’altre és d’elecció lliure. Segueix la següent fitxa, explicant per a cada diari la situació de cada element d’anàlisi:
Fitxa d’anàlisi:


Aspectes a analitzar
Diari A.
La Vanguardia
Diari B. El mundo
Tipus de cerca directa (té cerca simple, avançada?)

  El tipus de cerca de La Vanguardia és avançada. 


  En el cas de El Mundo també és avançada ja que podem cercar per mitjà de paraules claus.

Llenguatge de consulta (quins operadors té?)


  Operadors booleans



Operadors booleans 
Filtres d’acotació temporal

   
Des del 1881 fins al 2015



 
Qualsevol dia, mes i any.
Filtres d’acotació en col·leccions dins del diari (seccions, suplements...)
Edicions per les diverses seccions: Catalunya, ESCAPE, viajar, vivir, suplements... 




Filtres d’acotació en camps del registre (autor, títol...)

  Només hi aparèixen portades pels resultats obtinguts.




Filtres d’acotació per formats (cerca de vídeos, fotos, gràfics...)



 
No en té





 No en té
Cerca exploratòria o de navegació cronològica (calendaris)


 Sí en té



 Sí en té




Després d’omplir la fitxa, quin diari consideres que és millor? per què? comenta-ho breument
Els dos diaris conten amb força informació interessant i fàcil de trobar, però si ens hem d’inclinar per un escollirem El Mundo perquè la cerca és més simple i clara i està tot més ben organitzat.

1.b. Fes una mateixa cerca (o similar) en els dos diaris sobre un tema que tingui relació amb la temàtica del teu bloc. Indica l’equació de cerca, els filtres, el nombre de resultats obtinguts i selecciona i copia un resultat (títol, link i les primeres línies) obtingut a cada diari.
En aquest cas, la cerca ha sigut molt més productiva en el diari de La Vanguardia. Hem buscat en el cercador ‘vacaciones en la playa’ i mentre que en El Mundo hem obtingut només 116 resultats, a La Vanguardia hem obtingut ni mes ni menys que 1971. La cerca l’hem fet per paraula exacta. Els resultats que hem escollit a cada un dels diaris són els següents:

La Vanguardia
http://www.lavanguardia.com/econonomia/firabarcelona/20150416/54429960519/b-travel-experiencias-sentidos.html

Títol: B-travel, experiencias para los cinco sentidos
Prime
res línies: El Salón concentra una variada oferta de experiencias a la carta, desde viajes en familia a escapadas de turismo rural, náutico, cultural, eno-gastronómico, de aventura, compras, wellness, cruceros o para el colectivo 'gay', entre otras muchas opciones.



Títol: Mykonos, la isla más Mediterránea
Primeres línies: Conocida como la Ibiza del Mediterráneo oriental, Mykonos, corazón de las islas Cícladas griegas es, más allá de los tópicos, un enclave estival con méritos suficientes para decidir regalarte una dosis extra de verano a base de sol y brisa marina.

2. Selecciona dues bases de dades de cinema i televisió (per exemple, IMDB i All Movie, o si vols, altres) i localitza la mateixa pel·lícula en cada base de dades (si pot ser, que tingui alguna relació amb la temàtica del teu blog).

Compara les dues fonts, seguint el teu criteri. Com a exemple, pots comparar la informació que ofereixen (per exemple, l’argument de la pel·lícula, fitxa tècnica, els comentaris o crítiques...), apartats del web, sistemes de cerca, etc.

Hem buscat a IMDB i All Movie la pel·lícula anomenada “The Art of Travel” (l’art de viatjar), una pel·lícula que ens mostra les realitats en les que ens podem trovar quan viatjem sols per el món, com ara breus històries d’amor, robatoris, estafes en països desconeguts, etc.

A All Movie la informació que hi apareix és molt completa. Ens apareix una breu sinopsis de la película a l’hora que també hi ha diferents apartats on es mostren els personatges principals, els premis que ha guanyat o inclús pel·lícules relacionades amb el tema principal: l’art de viatjar. A més, podem crear-nos un compte d’usuari a la pàgina web i compartir-la amb les demés xarxes socials. Si volem més informació abans de veure la pel·lícula, la pàgina web ens ofereix el tràiler i diverses fotos interessants.

IMDB també es una pàgina bastant completa en quant a la informació que ens ofereix. Al costat de la pel·lícula hi apareix una qualificació votada per les persones que ja l’han vist perquè et fagis una petita idea de si et pot agradar o no. També hi ha una sinopsis, i just a sota podem veure el nom del director i del productor com també els noms originals dels actors que hi aparèixen. Al igual que a All Movie, també ens proporciona una sèrie de vídeos i fotos.

3. Localitza a Flickr dues fotografies tenint en compte les següents condicions:

a.Una fotografia per publicar al teu blog que tingui alguna relació amb la temàtica del blog. Captura de pantalla de la imatge i posa el link (url)







b. Imagina que treballes a una publicació digital comercial. Has de localitzar una imatge (sobre alguna temàtica relacionada amb el blog) para fer-la servir dins d’un vídeo.
Captura de pantalla de la imatge i posa el link (url)




No hay comentarios:

Publicar un comentario